Rapula

Erakkoravut - Coenobita sp.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net

Erakkoravut ovat tunnettuja siitä, ettei niillä ole omaa ulkoista suojakuorta, vaan ne kantavat mukanaan kotilon kuorta joka tarjoaa niille suojan.
Erilaisia erakkorapulajeja tunnetaan maailmassa satoja. Suurin osa niistä asuu merissä, mutta osa elää maalla. Tällä sivulla käsitellään terraariossa yleisintä sukua, maalla elävää Coenobita -sukua, jonka lajeja C. clypeatus ja C. compressus pidetään yleisesti terraariossa.

Levinneisyys ja elinympäristö luonnossa

Lajit elävät Keski- ja Etelä-Amerikan rannikkoalueilla. Ravut käyvät lisääntymässä meressä, mutta elävät muun osan vuotta maalla, toisinaan yli kilometrinkin päässä rannikosta. Eläimet piilottelevat suurten puiden juurakoissa, sekä muissa sopivan suojaisissa paikoissa.

Ulkoasu

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Lajien pääväritys on punertavan tai violetin ruskea. Jalat ovat leveät ja silmät huomiota herättävän suurten tappien päässä. Pää on kuonoa kohti kapeneva. Muu osa ravusta jää eläimen kantaman kotilon kuoren sisään, eikä vartaloa normaalisti pääse näkemään. Ravun mukanaan kantaman kotilonkuoren väri vaihtelee kotilosta riippuen. Kodikseen täysikasvuinen rapu valitsee yleensä suunnilleen pingispallon kokoluokkaa olevan kotilonkuoren. Eläimen jalkojen väli on tällöin noin 10 cm luokkaa.

Terraario

Yhdelle tai parille erakkoravulle riittää terraario jonka koko on 30 cm x 40 cm x 30 cm (P x L x K). Mikäli rapuja haluaa hankkia suuremman lauman, tulee terraarion kokoakin kasvattaa. Pohjalle levitetään 5-10 cm kerros kalkkipitoista, hienojakoista valkeaa hiekkaa ja halutessa jotakin kosteutta varastoivaa materiaalia, kuten esimerkiksi kookoshaketta. Kaikki pohjamateriaali pidetään kosteana (ei märkänä), jolloin se ylläpitää terraarion ilmankosteutta, ja hiekka pysyy ravuille helposti kaiveltavana. Pohjamateriaalin päälle asetetaan matala makea- tai suolavetinen uimapaikka, sekä muutamia tukevia puupaloja ja/tai kiviä joille ravut voivat kiivetä, ja joiden alle piiloutua.

Tärkeä terraarion sisuste ovat pohjalle aseteltavat vaihtokuoret, jotta ravut voivat kasvaessaan vaihtaa kotilonkuorensa kokoa suurempaan. Vaihtokuorien on oltava terraarion asukeille sopivan kokoisia: vähintään niiden nykyisten kuorien kokoisia, tai mieluummin vähän isompia.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Tämän terraarion vasemmalla laidalla on pohjalla vaaleaa hiekkaa. Oikean puolen täyttää kookoskuitupohja, joka on erotettu hiekasta puukepillä. Uimapaikka, muutama kiipeilypuu ja kookospähkinän puolikas täydentävät sisustuksen. Pohjalla lojuu myös varakuoria ravuille, sekä muita kuoria koristeina luomassa merenrantatunnelmaa. Kuvassa vain osa terraariosta.
Trooppisen terraarion ilmankosteus tulee pitää kosteana, noin 60 %, ja lämpötila 25 asteen tietämillä. Mikäli huoneenlämpö on matalampi, ja terraariota täytyy lämmittää voi lisälämpöä luoda pienellä lämpömatolla, joka asetetaan terraarion alle. Myös lämpölamppua voi käyttää, jolloin pohjamateriaali ei kuivi samalla tavalla kuin mattoa käyttäessä. Tällöin valaisin tuo terraarioon myös valoa, vaikkeivat ravut erityisen voimakasta valaistusta tarvitsekaan. Halutessaan terraarion voi istuttaa ruukuissa kasveja, mutta ravut saattavat syödä niitä.

Hoito terraariossa

Erakkoravut ovat aktiivisimmillaan hämärän aikaan. Muina aikoina ne piilottelevat puiden alla, hiekkaan kaivautuneina tai vain kuorensa sisällä piilotellen. Hämärän laskiessa ne lähtevät etsimään ravintoa ja liikuskelemaan terraariossaan.

Erakkoravut ovat haaskan- ja kasvien syöjiä. Niille voi tarjota niin kalaa, pieniä määriä suolatonta ja vähärasvaista lihaa, kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia. Ravuille, ja erityisesti erakkoravuille tarkoitetut pellettiruoat saattavat myös maistua. Kalkin saannista on hyvä huolehtia vaikkapa seepiansuomun tai kananmunankuorirouheen muodossa. Älä jätä mitään ruokaa pilaantumaan terraarioon liian pitkäksi aikaa, vaan siivoa ruoantähteet päivittäin.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Koska kosteus on erakkoravuille tärkeää, on terraariota hyvä sumuttaa joka ilta. Sumutuksen aikaansaama ilmankosteuden nousu usein myös aktivoi ravut lähtemään liikkeelle.

Kuoresta toiseen muuttaessaan erakkorapu on erityisen herkkä. Mikäli näet tämän toimituksen, älä häiritse rapua, ja anna sen vaihtaa ja seuraavina päivinä sopeutua uuteen kuoreensa rauhassa omia aikojaan.

Lisääntymisestä

Erakkoravut lisääntyvät suolaisessa merivedessä. Maailmalta tunnetaan tapauksia joissa naaras on kantanut munat terraarioon lisättyyn merivesialtaaseen ja munat ovat kehittyneet poikasiksi jotka on pienikokoiselle elävällä eläinravinnolla (artemian toukilla) kasvatettu pieniksi maalle nousseiksi ravuiksi. Useimmiten erakkoravut eivät kuitenkaan lisäänny harrastajan terraariossa.

© 2019 Niina & Joonas Gustafsson

Tämä sivusto on osa Sammakkolampi-sivustoa

Sammakkolampi on suomalainen sivusto jota ylläpitävät Niina ja Joonas Gustafsson.
Lue lisää sivustosta ja sen tekijöistä.

Siirry www.Sammakkolampi.net -pääsivulle.

Kaikki sivustolla olevat kuvat ja tekstit ovat teoksiamme jollei kuvan/tekstin yhteydessä mainita muuta tekijää. Sivuja tai kuvia ei saa käyttää ilman lupaa millään muulla webbisivulla, muussa julkaisussa tai muussa yhteydessä. Kielto koskee myös kuvien "hotlinkkaamista" ja kopioimista ulkopuolisille sivuille.

Sivustolla esitetyt ohjeet, tiedot ja väittämät perustuvat vuosien varrella syntyneeseen henkilökohtaiseen kokemukseemme, sekä parhaaseen kirjatietoon jota olemme asioista pystyneet löytämään. On kuitenkin mahdollista että sivustolla on asiavirheitä tai ohjeita jotka eivät kaikissa tilanteissa ole parhaita mahdollisia. Niinpä toivomme että jos löydät sivuilta tiedon joka epäilyttää sinua, tarkasta asia myös jostain muualta ja/tai ota yhteyttä meihin. Eläinten hoito-ohjeiden kohdalla on aina hyvä lukea useampia, eri kirjoittajien laatimia ohjeita ja rakentaa niiden pohjalta, maalaisjärkeä käyttäen, oma mielikuva siitä miten eläintä tulee hoitaa.

Sulje ikkuna