Takaisin etusivulle  

Mandariini-
taskurapu

Geosesarma notophorum
Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Geosesarma-suvun taskurapuja näkee toisinaan suomalaisissakin eläinkaupoissa. Nämä pienikokoiset, makeassa vedessä lisääntyvät, maalla elävät ravut ovat sopeutuvaisuudessaan mainio laji aloittelevalle taskurapuharrastajalle.

Levinneisyys ja elinympäristö luonnossa
Luonnossa lajia tavataan Sumatralla Indonesiassa, missä se elää sademetsän pohjakerroksessa. Lajia tavataan yleensä kaukana merestä, myös vuoristoalueilla yli 1000 metrin korkeudessa.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Taskurapujen tyypillinen puolustautumisasento: vartalo korkealla ja sakset tanassa kohti hyökkääjää.
Ulkoasu
Väritykseltään tasaisen oranssin-punertava. Silmät ovat vihertävän keltaiset ja sakset muuta vartaloa ja jalkoja vaaleammat. Toisinaan yksilöt ovat yleisväritykseltään tumman violetteja. Ruumiinmuoto on tyypillisen taskurapumainen. Kuoren leveys on aikuisella noin 2,5 cm luokkaa.

Terraario
Täysikasvuiset mandariinitaskuravut elävät osan ajasta maalla, osan matalassa vedessä. Maalla ne kaivautuvat pohjamateriaalin sekaan, tai etsiytyvät jonkin oksan, lehden tai kielekkeen alle niin, että rapua on hankala erottaa taustastaan. Näin ollen ne asutetaan terraarioon, jossa on runsaasti kaivautumisen mahdollistavaa pohjamateriaalia (kuten hiekkaa, lannoittamatonta turvetta, tai näiden seosta), erilaisia piilopaikkoja, sekä pinta-alaltaan noin neljäsosan koko terraarion pinta-alasta oleva vesiallas, jonka syvyyden ei tarvitse olla syvimmilläänkään 5 cm enempää. Terraarioon voi laittaa myös kasveja tai oksia, sillä nämä ravut ovat halutessaan mainioita kiipeilijöitä.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Terraariossa on turvepohja, pieni uimapaikka ja muutama kasvi ja oksa kiipeilyn mahdollistamista varten.
Yhdelle, tai pariskunnalle rapuja terraarion olisi hyvä olla pohjapinta-alaltaan vähintään 30 cm x 30 cm kokoinen. Korkeutta saa myös olla tuon kolmisenkymmentä senttiä, jolloin terraarion pohjalle saa vajaa kymmenkunta senttiä kaiveltavaa pohjamateria, ja tämän päälle reilu parikymmentä senttiä kiipeilytilaa. Terraarion lämpötila olisi pysyttävä 21-27 asteen välillä. Mikäli lämmitystä tarvitaan, suosittelen lämmittävää valaisintä, sillä lämpömatto tai muu pohjamateriaalin kautta lämmittävä laite kuivattaa pohjamateriaalin, sekä saattaa tuottaa pohjamateriaalin sisälle (missä ravut viettävät aikaansa) yllättävänkin korkeita lämpötiloja ilman että asiaa pinnalle edes huomaa.

Hoito terraariossa
Mandariinitaskuravut ovat kaikkiruokaisia. Ne syövät niin kasveja kuin pieniä selkärangattomiakin. Esimerkiksi banaanikärpäset, vastakuoriutuneet ns. pinhead-sirkat ja hyvin pienet jauhomadot ovat sopivan kokoista elävää ravintoa. Myös vihanneksia ja hedelmiä voi tarjota ravuille. Vedessä eläville yksilöille kaupalliset rapupelletit, kasvikset ja pakastetut hyönteiset tarjoavat perusruokavalion. Kalkin saanti on tärkeää varsinkin kasvaville ravuille kuoren kasvattamista varten. Kalkin tarvetta voi auttaa esimerkiksi seepian suomulla tai murskatuilla kananmunankuorilla.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Mandariinitaskuravut viettävät päivät sopivan sisusteen alle piiloutuneena tai karikkeen sisään kaivautuneina.

Pieneen terraarioon sopii ainoastaan yksi tai pari rapua. Yleensä näitä rapuja pidetään pienessä laumassa, jolloin terraarion pinta-alaakin tarvitaan enemmän, vähintään 60 cm x 40 cm. Eläimet eivät ole aggressiivisia toisiaan kohtaan. Ainoa vaatimus laumalle on, että laumassa ei saisi olla useampia koiraita kuin naaraita.

Lisääntymisestä
Sopiviin olosuhteisiin asutettuina mandariinitaskuravut yleensä alkavat jonkin ajan kuluttua lisääntyä. Naaras kantaa munia ja poikasia mukanaan, kunnes laskee ne makeaan veteen. Poikaset ovat hyvin pieniä ja muistuttavat alkuvaiheessa lähinnä vedessä asuvaa punkkia tai hämähäkkiä. Myöhemmin ne nousevat maalle. Poikaset ovat niin pieniä että ne jäävät helposti huomaamatta. Onneksi ne yleensä löytävät terraariosta itselleen sopivan kokoista eläin- ja kasviplanktonia ja pieniä hajottajaeliöitä, joita ne saalistavat ravinnokseen. Näin poikaset kasvavat terraariossa omia aikonaan. Omistajalle voikin käydä niin, että eräänä päivänä terraariosta vain löytyy useampia rapuja kuin sinne alunperin oli laitettu.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Nuori mandariinitaskurapu ei ole kuin muutaman millin levyinen. Myös väritys poikkeaa aikuisen värityksestä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muita Geosesarma-suvun taskurapuja

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Geosesarma cf. rouxi -pariskunta. Kuvan koiras on erityisen värikäs. Aina koiraat eivät ole näin värikkäitä.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Geosesarma sp. 'vampire', punainen muoto.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Geosesarma sp. 'vampire', violetti muoto.

 


Takaisin etusivulle © 2018 Rapula.Sammakkolampi.net / N. & J. Gustafsson