Rapula

Mikrotaskurapu - Limnopilos naiyanetri

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net

Mikrotaskurapu (tai minitaskurapu) on ihan oikea taskurapu, vaikka se onkin erityisen pienikokoinen. Näitä makeassa vedessä eläviä otuksia on eläinkaupoissa myyty harvakseltaan lähinnä sukarapualtaan lisäasukkaiksi.

Levinneisyys ja elinympäristö luonnossa

Lajia tavataan luonnossa tietyissä Thaimaalaisissa joissa, missä se liikkuu rauhallisesti virtaavassa vedessä elävissä vesikasveissa ja pohjan tuntumassa. Laji on täysin akvaattinen, eikä koskaan nouse maalle.
Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net Mikrotaskurapu on pieni ja pitkäjalkainen.

Ulkoasu

Englanniksi mikrotaskurapuja kutsutaan joskus "hämähäkkiravuiksi", mikä kertoo otusen pitkistä jaloista ja muutenkin hieman hämähäkkiä muistuttavasta ulkoasusta. Halkaisijaltaan noin sentin kokoinen vartalo on kiekkomainen: ylhäältä katsoen pyöreä, sivusta litteä. Vartaloa reunustavat pitkät jalat. Väritys on rusehtavan-harmahtava (joskus sinertävä tai punertava), jalkojen ollessa vartaloa vaaleamman sävyiset. Etummaisessa raajaparissa on pienet sakset.

Akvaario

Laji on täysin akvaattinen. Se viihtyy altaassa joissa on runsaasti vesikasvillisuutta, sekä pohjalla erilaisia ahtaita piilopaikkoja. Nämä ravut liikkuvat hitaasti pohjalla ja kasveissa kävellen, eivätkä ole erityisen suurikokoisia. Näin ollen ne eivät myöskään tarvitse paljoakaan tilaa, vaan jo 10 litran nanoakvaariosta saa mukavasti kodin pienelle joukolle näitä otuksia, kun vaan pitää huolen veden laadun tasaisuudesta. 20-30 litran altaissa veden laadusta huolehtiminen on helpompaa, mistä syystä tämä koko luolla on suositeltavampi. Mikäli otukset asuttaa paljon tätä isompaan altaaseen, voi käydä niin ettei asukkaita juuri koskaan pääse näkemään niiden piilottelevan elämäntavan takia.

Usein mikrotaskurapuja näkee pidettävän ja myytävän yhdessä sukarapujen kanssa, ja nämä eri tyyppiset ravut jakavatkin altaan keskenään ihan sopuisasti. Mikrotaskuravut ovat rauhallisia ja vetäytyviä, eivätkä tuhoa kasveja tai metsästä muita eläimiä altaasta.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Olemme pitäneet mikrotaskurapuja ongelmitta sekä samassa altaassa tulisukarapujen ja pienten rasbora-kalojen kanssa, että omassa lajialtaassaan.

Hoito akvaariossa

Mikrotaskurapu viettää valtaosan valoisan ajasta paikallaan kököttäen, joko pienen luolan suojassa, tai kasveissa suojaväriinsä luottaen. Hämärän aikaan otukset lähtevät liikkeelle ravinnon etsintään. Löydettyään ruokaa rapu saatta kuljettaa sen mukanaan takaisin piilopaikaansa.

Nämä taskuravut ovat aikuisena kaikkiruokaisia, joten erilaiset ravuille ja pohjakaloille tarkoitetut, pohjaan uppoavat tabletit ja pelletit ovat niille sopivaa ravintoa. Myös pakastettuja tuoreita hyönteisiä, kuten myös tuoreita kasveja (kurkkua, salaattia,...) voi tarjota altaan pohjalle. Ilmeisesti laji myös suodattaa vettä raajoissaan olevien karvoje avulla, ja poimii osan ravinnostaan näin suoraan vedestä.

Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net Mikrotaskuravut elävät piilottelevaa elämää kasvillisuuden ja pohjasta löytämiensä luolien suojassa.

Veden lämpötilan tulisi olla 22-28 astetta, lämpimämmän pitäessä eläimet viileämpää aktiivisempina. Laji on ilmeisesti kohtalaisen kestävä veden erilaisille ominaisuuksille: niitä on pidetty onnistuneesti sekä aavistuksen kovassa kuin vähän pehmäessäkin vedessä. Tärkein veden ominaisuus lieneekin sen puhtaus, mikä taataan säännöllisillä, vedenvaihdoilla. Monella nettisivulla puhutaan siitä että vedenvaihdot täytyy suorittaa usein mutta erityisen pieninä määrinä. Toisaalta joillakin sivuilla tämä tieto kumotaan, ja omatkin kokemukseni osoittavat etteivät aikuiset ole erityisen herkkiä normaaleillekaan vedenvaihdoille, joissa kerralla vaihtuu jopa puolet vedestä.

Lisääntymisestä

Jos näitä rapuja on useampia, naaraille ilmaantuu usein munia, joita se kantaa vatsapuolen panssarinsa alla. Munat vaihtavat kehittyessään väriään, ja lopulta kuoriutuvat pieniksi toukiksi. Akvaario-oloissa toukat kuoriutuvat helposti, ja elävät reilun viikon, mutta sen jälkeen ne kuolevat, tuntemattomaksi jääneestä syystä. Ilmeisesti niiden käyttämää ravintoa ei vielä tunneta kunnolla. Myös valon on huomattu vaikuttavan toukkiin: ne suunnistavat pintaan valoa seuraten, mistä syystä allas jonka päällä ei ole valoa saa toukat eksymään oikeasta suunnasta.
Kuva: © Rapula.Sammakkolampi.net
Tämän yksilön selkään on kasvanut tupsulevää, mikä antaa ravulle "hiukset".

© 2019 Niina & Joonas Gustafsson

Tämä sivusto on osa Sammakkolampi-sivustoa

Sammakkolampi on suomalainen sivusto jota ylläpitävät Niina ja Joonas Gustafsson.
Lue lisää sivustosta ja sen tekijöistä.

Siirry www.Sammakkolampi.net -pääsivulle.

Kaikki sivustolla olevat kuvat ja tekstit ovat teoksiamme jollei kuvan/tekstin yhteydessä mainita muuta tekijää. Sivuja tai kuvia ei saa käyttää ilman lupaa millään muulla webbisivulla, muussa julkaisussa tai muussa yhteydessä. Kielto koskee myös kuvien "hotlinkkaamista" ja kopioimista ulkopuolisille sivuille.

Sivustolla esitetyt ohjeet, tiedot ja väittämät perustuvat vuosien varrella syntyneeseen henkilökohtaiseen kokemukseemme, sekä parhaaseen kirjatietoon jota olemme asioista pystyneet löytämään. On kuitenkin mahdollista että sivustolla on asiavirheitä tai ohjeita jotka eivät kaikissa tilanteissa ole parhaita mahdollisia. Niinpä toivomme että jos löydät sivuilta tiedon joka epäilyttää sinua, tarkasta asia myös jostain muualta ja/tai ota yhteyttä meihin. Eläinten hoito-ohjeiden kohdalla on aina hyvä lukea useampia, eri kirjoittajien laatimia ohjeita ja rakentaa niiden pohjalta, maalaisjärkeä käyttäen, oma mielikuva siitä miten eläintä tulee hoitaa.

Sulje ikkuna